Etusivu » Alman lehtien johtava kuvataidekriitikko irtisanoutuu juttukierrätyksestä

Alman lehtien johtava kuvataidekriitikko irtisanoutuu juttukierrätyksestä

mennessä | huhti 8, 2013 | Yleinen | 0 Kommenttia

Arvostettu kuvataidekriitikko Otso Kantokorpi irtisanoutui julkisesti ja selkeästi Alma Aluemedian kanssa laatimastaan avustajasopimuksesta. Syynä on Alman organisoima journalistisen työn kierrätys, jonka seurauksena Kantokorven kritiikit voitiin julkaista useissa eri lehdissä ympäri maata.

Kantokorpi oli kirjoittanut jo 1990-luvulta nykyisessä Alma-vetoisessa kierrätysringissä oleviin lehtiin Ilkka ja Kauppalehti sekä Alma Aluemedian lehdet.
Blogissaan Kantokorpi kertoo, kuinka hänen alkuvuodesta kirjoittamansa Alman sopimus ensin hämäsi hänet, mutta tarkemmin mietittyään hän päätyi siihen, ettei halua olla mukana auttamassa lehdistön monopolisoitumista ja kultuurikritiikin yksipuolistumista. Visiot mahdollisesta paremmasta palkkiotasosta ja lisääntyneestä työstä eivät myöskään toteutuneet, päin vastoin.
Tässä tilanteessa ei ole mieltä huorata periaatteitaan, Kantokorpi arvioi blogissaan. Hän toteaa – aivan oikein – olevansa vuosien työn jälkeen alallaan jo jonkinlainen brändi, eikä tätä muutaman setelin takia kannata antaa nimeään toiselle brändille tukien samalla kehitystä, jota ei missään nimessä halua tukea.
Kantokorpi halusi selvittää päätöksensä taustan lukijoilleen ja lähetti Ilkka-lehteen yleisönosastokirjoituksen. Siinä hän kertoo loepttaneensa kirjoittamsien lehteen vastalauseena sille, että “varsin hyvää tulosta tekevä Ilkkakin on nyt ryhtynyt mukaan tähän kulttuurijournalismin alennustilaan johtavaan kampanjaan.”
Lehden lukijoille hän esittää toiveen: “Vaatikaa itsellenne jatkossa parempaa maakuntalehteä!”
Suomen arvostelijain liitto julkaisi hiljan avoimen kirjeen taidearvostelujen kierrätyksen vaaroista. Kritiikin moniäänisyys häviää ja keskustelu taiteesta on vaarassa kutistua muutaman, koko maassa julkaistavan kriitikon monologiksi. Samalla häviää maakuntalehtien tärkein voimavara, paikallisuus.

Heikki Jokinen

Otso Kantokorven selkeäsanainen blogikirjoitus on täällä

http://alastonkriitikko.blogspot.fi/2013/04/kuinka-elamani-kapitalismin-henkisena.html

Arkisto

Pin It on Pinterest