Etusivu » A-lehtien juristilta täsmennyksiä sopimukseen

A-lehtien juristilta täsmennyksiä sopimukseen

mennessä | marras 13, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia

SJL:n juristi Hannu Hallamaa tapasi perjantaina A-lehtien käyttämän Iconicsin juristin. Tapaamisessa käytiin läpi A-lehtien uuden freelance-sopimuksen ehtoja.

A-lehdet korvaa uudella sopparilla kaikki avustajasopimuksensa, mukaan lukien niin sanotut b-to-b-sopimukset. A-lehdistä kerrotaan, että tarkoituksena on selkeyttää sopimushallinnon tilannetta, koska nyt käytössä on ainakin kolme eri freesopimusta. Uusi sopimus on tehty puhtaalta pöydältä, ei täydentämällä vanhoja sopimuksia. Sopimus ei ole taannehtiva, vaan koskee vain voimaantulopäivän jälkeen suoritettavia toimeksiantoja.

 Palaverissa käsiteltiin Aineiston kästettä (sopimuksen kohta 2.1). A-lehtien juristin mukaan aineisto tarkoittaa A-lehdille luovutettua materiaalia. Eli jos myyt omalta kuvauskeikaltasi yhden kuvan A-lehdille, niin silloin myyt vain kyseisen kuvan. Jos teet A-lehdille tilatun kuvauskeikan ja laitat nipun kuvia toimitukseen, A-lehdet katsoo kaikkien kuvien olevan aineistoa ja näiden kuvien kaikkien tekijänoikeuksien kuuluvan heille.

Palaverissa puhuttiin myön sopimuksen tekijänoikeusehdosta (sopimuksen kohta Oikeudet aineistoon 3.1 ja 3.2). Sopimus ottaa freelancerilta kaikki taloudelliset oikeudet ja edelleenluovutusoikeuden. Sopimus kieltää kaupallisen rinnakkaiskäytön. A-lehtien mukaan näin laajat oikeudet on haluttu sopimuksella, koska on haluttu tehdä selväksi, ettei free voi myydä saamaa materiaalia toiselle mediatalolle tai kustantajalle. Eli esimerkiksi mahdollisista kaupallisista kokoomateoksista pitää sopia A-lehtien kanssa erikseen. Käyttö tieteellisissä julkaisuissa ei ole sopimusta laadittaessa ole ollut esillä, mutta se lienee mahdollista, mutta asiasta pitää erikseen sopia.
 Lisäksi palaverissa puhuttiin freelancerin oikeudellisista vastuista (sopimuksen kohta Vastuulauseke 4.1.). A-lehtien juristi totesi, että jos kustantaja esimerkiksi erottaa valokuvan alkuperäisestä kontekstista ja siitä näin tulee kuvan kohteen kannalta loukkaava, vastuu on kustantajan, ei valokuvaajan. Eli A-lehdet ei tavoittele tilannetta, jossa free vastaisi muiden tekemistä virheistä.

Lisäksi palaverissa keskusteltiin kuvattavien ja haastateltavien informoinnista (sopimuksen kohta Informointi 4.3.). Iconicsin juristin mukaan A-lehdet hankkii kuvatun suostumuksen, jos kuvaa käytetään muuhun kuin A-lehtien omaan markkinointiin.

Jokainen free miettii nyt, haluaako tehdä töitä tällaisilla sopimusehdoilla ja näin laajoilla tekijänoikeusehdoilla. Sopimuksen allekirjoittamisen DL on perjantaina 15. marraskuuta. A-lehdet on viestinyt freelancereille, että työtä ostetaan jatkossa vain niiltä freelancereilta, jotka allekirjoittavat uuden sopimuksen, joten mistään aidoista neuvotteluista ei ole kyse. Jos sopimus arveluttaa, suosittelemme, että yrität neuvotella siihen toivomiasi muutoksia.

Medialiiketoiminnan johtaja Anna Ruohonen kertoo, ettei A-lehdet ole tekemässä muutoksia sopimustekstin.
“Olemme pyytäneet allekirjoittamista 15.11. mennessä, mutta avustaja päättää tietenkin itse, haluaako sopimuksen allekirjoittaa.
Jatkossa ostamme sisällöt uuden sopimuksen ehdoin.”

Päivitetty 13.11.2019 kello 15.26 A-lehtien vastaus.

Arkisto

Pin It on Pinterest