Etusivu » A-lehdiltä uusi sopimus freelancereille

A-lehdiltä uusi sopimus freelancereille

mennessä | marras 5, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia

A-lehdistä on lähetetty uusi avustajasopimus freelancereille. Sopimus on tekijänoikeusehdoltaan yhtä laaja kuin aiempikin: A-lehdet haluaa kaikki taloudelliset oikeudet ja edelleenluovutusoikeuden samaan hintaan. Mediatalo pyytää allekirjoittamaan sopimuksen 15. marraskuuta mennessä.

Journalistiliitto on sopinut neuvotteluista A-lehtien kanssa perjantaille. Tiedotamme keskustelujen tuloksista ennen sopimuksen allekirjoittamisen määräaikaa.

Journalistiliittoa ja SFJ:tä huolestuttaa sopimuksen ehto, joka saattaa olla kuvaajien kannalta hankala:
4.3 Toimeksisaajan tulee informoida valokuvattavaa tai haastateltavaa
Aineiston tämän Sopimuksen mukaisesta käytöstä. Mikäli valokuvattava tai haastateltava haluaa rajoittaa Aineiston käyttöä, tulee Toimeksisaajan informoida tästä Toimeksiantajaa ennen Aineiston luovuttamista.

Tämän sopimuskohdan voi lukea niin, että valokuvaajan pitää aina erikseen informoida A-lehtiä siitä, että kuvia ei saa käyttää markkinoinnissa ja mainonnassa. Mainontaa varten on lain mukaan aina kysyttävä kuvattavan lupa.

Sopimuksen vastuuehto on laaja. Teoriassa sopimuksessa on riski, että free joutuu vastaamaan jutun tai kuvien jatkokäytössä tapahtuneista virheistä, joista kuvattava tai haastateltava haastaa oikeuteen. Toivomme pykälään rajausta, että vastuu rajattaisiin törkeään huolimattomuuteen.

Toimeksisaaja vastaa siitä, että sen Toimeksiantajalle toimittama Aineisto on voimassaolevan lain ja hyvän tavan mukaista, ja että Aineisto ei loukkaa kolmansien osapuolten tekijänoikeuksia, muita immateriaalioikeuksia, yksityisyyttä, kunniaa tai muita oikeuksia. Toimeksisaaja vastaa mahdollisista Aineistoa koskevista kolmannen osapuolen vaatimuksista sekä niihin liittyvistä oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista.

Aiempaan sopimukseen verrattaessa freelancer joutuu myös pyytämään A-lehdiltä luvan omien kuviensa tai juttujensa käyttöön kokoomateoksessaan.

Arkisto

Pin It on Pinterest