Etusivu » Otavamedia haluaa kuvat kaikkien brändiensä käyttöön

Otavamedia haluaa kuvat kaikkien brändiensä käyttöön

loka 2, 2019 | Yleinen


Otavamedia lähetti kesäkuun alussa free-kuvaajilleen ja -kuvittajilleen uuden sopimuksensa toistuvista freelance-tehtävistä. Sopimusta on lähetetty isolle joukolle valokuvaajia ja kuvittajia, talolla oli vanha sopimus reilun sadan free-kuvaajan kanssa. Journalistiliitton ja SFJ pyysivät tapaamista Otavamedian kanssa, koska toimistolle tuli paljon kysymyksiä sopimuksesta.

Kuvia ei myydä talon ulkopuolelle

Otavamedian julkaisujohtaja Katariina Kaarre ja palvelujohtaja Marjatta Leino kertoivat perjantaina 27. syyskuuta, että sopimuksella haluttiin luoda yhtenäiset ehdot, sillä kuvat liikkuvat yhä useammin lehtibrändin alta Otavamedian verkkosisällöissä. Vaikka sopimus vie freelancerilta kaikki taloudelliset oikeudet ja edelleenluovutusoikeuden, mediatalon edustajat kertoivat, ettei kuvia tulla myymään ulkopuolisille julkaisuille. Käyttöä on vain lehtitalon sisällä. Talossa on lopetettu kuvien myynti eteenpäin kannattamattomana. Otavamedialla ei ole enää omaa kuva-arkistoa, vaan se on luovuttanut 3,5 miljoonan lehtikuvan arkistonsa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle.

Otavamedian kesällä lähettämä sopimus on ns. on puitesopimus, jonka mukaan toimitaan, jos ei ole muuta sovittu. Talon edustajat kertoivat, että poikkeuksellisissa tapauksissa kuvien oikeuksista voidaan myös sopia toisin. 

Aiemmassa Otavamedian sopimuksessa kuvaajille jäi rinnakkainen käyttöoikeus. Tällä hetkellä on Otavalla tarve vain käyttää kuvia omien brändien alla. Uudella sopimuksella Otava siis ottaa enemmän käyttöoikeuksia kuin mille on tosiasiallisesti tarvetta.

Otava katsoo, että lehtien brändit sekoittuvat verkossa yhä enemmän. Eri lehtien juttuja ja kuvia julkaistaan talon muiden brändien alla verkossa. Näin laajat oikeudet, kaikki taloudelliset oikeudet sekä edelleenluovutusoikeus, halutaan talolle siltä varalta, että talon strategia muuttuu tulevaisuudessa.

Sopimukseen lisätty portfoliokäyttö

Free-journalistien edustajat kysyivät, muuttuvatko vanhojen Otavalle kuvattujen kuvien oikeudet takautuvasti, kun sopimuksen allekirjoittaa. Näin ei Otavan edustajien mukaan käy, vaan laajempi oikeuksien luovutus alkaa vasta sopimushetkestä. Mainostarkoituksiin kuvia ei käytetä, sillä rajauksella, että kuvat voivat olla ”revinnäisinä” osa lehtien markkinointia kuluttajille.

Journalistiliiton ja SFJ:n edustajat kysyivät, miksi sopimuksessa ei ole mainintaa kuvaajien ja kuvittajien oikeudesta käyttää kuviaan työnäytteinä, näyttelyissään tai kirjaprojekteissaan. Kaarre ja Leino kertoivat, että sopimusta on päivitetty kesän jälkeen ja siihen on lisätty oikeus käyttää kuvia portfolioissa, näyttelyissä ja kirjaprojekteissa. Freelancereiden edustajat toivoivat palaverissa, että sopimukseen lisätään, että myös Kopiosto-oikeudet jäävät kuvaajalle.

Kuvaajilta ostetaan myös studiokuvat

Otavan kuvaryhmä on purettu, talossa on tällä hetkellä 9 työsuhteista kuvaajaa. Iso osa kuvista ostetaan siis vapailta journalisteilta. Lehtien sivumäärät tippuvat ja kuvapankkikuvat sekä verkon ilmaiset kuvat kilpailevat tilasta kuvaajien kanssa. Kun Otavamedia muuttaa Triplaan, talolla ei ole enää omaa studiota, vain kuvaustila. Studiokuvaukset ostetaan freelancereilta.

Laajemmista oikeuksista maksettava enemmän

Freelancereiden edustajat kysyivät tässä yhteydessä myös Otavan palkkioiden perään. Palkkiota on pudotettu tai ainakaan niitä ei ole nostettu. Otavan edustajat kertoivat, että heillä pyritään maksamaan markkinahintaa ja freelancereista halutaan pitää kiinni. Lehtiä halutaan kehittää yhdessä freelancereiden kanssa. Liiton edustajat suosittelivat palkkioiden korotusta tässä vaiheessa, kun halutaan yhä laajempia käyttöoikeuksia.

SFJ lupasi lähettää Otavan ostajille keväällä 2019 laaditut huoneentaulut hyvään briiffaukseen free-työtä ostettaessa. Freelancereiden viestinä tuotiin esiin, että keikoista sovittaessa olisi hyvä sopia kaikesta palkkioon kuuluvasta työstä. Jälkilypsy lisätöistä jo sovittuun palkkioon ei ole reilua kauppaa. Katso Hyvän kuvabriiffin ja Hyvän juttubriiffin huoneentaulut.

Näin laajojen tekijänoikeuksien antaminen Otavamedialle tulisi näkyä kuvaajien ja kuvittajien palkkioissa. Jokainen Otavalle työskentelevä joutuu nyt ratkaisemaan, suostuuko työskentelemään näillä ehdoilla. Sopimuksesta kannattaa pyrkiä neuvottelemaan, jos ehdot suhteessa hintaan tuntuvat kohtuuttomilta.

Arkisto