Suomen freelance-journalistit ry

Lehdistön freelancereiden pikkustipendejä haettavana

Apurahahaku päättyy 15. tammikuuta 2018 kello 17.00, jolloin apurahahakemuksen tulee olla jätetty Jokes-säätiön sähköiseen apurahajärjestelmään. Valitse apurahan käyttökohteeksi freelance-apuraha. Järjestelmästä tulostettava sitoumuslomake tulee postittaa allekirjoitettuna SFJ:n toimistolle 24. tammikuuta mennessä.

Nyt voit hakea pikkustipendiä Särön residenssiin, Henkilö- ja katukuvaustyöpajaan Lissabonissa sekä Mobiilivideokurssille. Särön residenssiapurahoja on jaossa kaksi, Mobiiliideokurssille valitaan 12 ja Lissabonin katukuvauskurssille 10 journalistia. Pikkustipendin suuruus on korkeintaan 490 euroa ja siitä ei seuraa karenssia muihin apurahoihin.

Nämä apurahat on suunnattu lehdistölle työskenteleville freelance-journalisteille. Hakijan tulee maksaa Journalistiliitolle freelance-jäsenmaksua. Opiskelijoille näitä apurahoja ei myönnetä. Hakijana olevan SJL:n jäsenen jäsenmaksun tulee olla maksettu ja Kopiosto-valtakirjan luovutettu Journalistiliitolle.

Särön Oderin residenssiapurahat

14.-28.4.2018

Olemme varanneet jäsenillemme Frankfurt an der Oderin residenssiin kaksi viikkoa 14. huhtikuuta – 28. huhtikuuta väliselle ajalle. Residenssissä on kaksi huonetta. Residenssipaikkaa haetaan apurahahakuna, ja residenssijaksot jaetaan perusteluiden ja työsuunnitelmien perusteella.

Särön Oder-residenssi on Särö ry:n ylläpitämä taiteilijaresidenssi Saksan itärajalla, Frankfurt an der Oderin kaupungissa. Neljännessä kerroksessa sijaitsevasta Oder-residenssistä on näkymä suoraan Oder-joelle, joka on samalla Saksan ja Puolan rajajoki. Oderin vastarannalla on puolalainen Słubicen kaupunki, jonne on residenssistä kävelymatka. Residenssistä pääsee edullisesti paikallisjunalla Berliiniin, joka on noin tunnin matkan päässä.

Jaossa on kaksi kahden viikon residenssijaksoa. Toisessa huoneessa mahtuu majoittumaan kaksi, toisessa yksi residenssivieras. Kerro hakemuksessasi haetko yhden vai kahden hengen huonetta. Apurahan suuruus on 406 euroa. Voit myös hakea kotimaan matkoihin apurahaa. Alle 500 euron residenssiapurahasta ei tule karenssia Lehdistön freelancereiden apurahoihin.

Lue lisää residenssistä.

Mobiilivideokurssi

20. helmikuuta 2018 kello 9 – 16.30, Tekniskan salit, Helsinki

SFJ:n yhden päivän intensiivikurssin aikana opitaan kuvaamaan, äänittämään ja editoimaan journalistisia uutisvideoita älypuhelimella. Koulutuksessa käydään läpi sekä teoriaa että käytännönharjoituksia. Tavoitteena on saada runsaasti käytännön harjoitusta mobiilivideon tekemisestä kurssipäivän aikana. Kurssi alkaa perusteista ja kurssilaisilla on oltava käytössään Android- tai iPhone-puhelin, jolla videot kuvataan. Koulutuksesta vastaa Mark Egan Purple Bridge Mediasta, Britanniasta. Opetuskieli on englanti.

Kurssille valitaan 12 osallistujaa apurahahaun kautta. Apurahan suuruus on enintään 490 euroa. Kurssin hinta on 350 euroa. Lisäksi voit anoa apurahaa matkakuluihin ja majoitukseen.

Henkilö- ja katuvalokuvauskurssi Lissabonissa

Jyrki Vesan ja Pasi Hakalan vetämä kurssi, 29.3.-2.4.2018, Lissabon, Portugali

Katu- ja henkilökuvauskurssin aikana keskitytään henkilökuvaukseen katukuvauksen ja perinteisen muotokuvauksen kautta. Kurssiin myönnetään maksimissaan 490 euron pikkustipendejä.

Katukuvaus on kykyä löytää arjesta jotain kaunista, rujoa, runollista tai mielenkiintoista. Ennalta suunnittelematon kuvaaminen julkisilla paikoilla harjaannuttaa silmää ja pakottaa pohtimaan, mikä valokuvassa on oleellista.

Opetellaan näkemään ja tekemään erilaisia matkakuvia. Henkilövalokuvauksessa opit käyttämään tehokkaammin omaa kuvauskalustoasi ja saat varmuutta työskentelyyn nopeissa tilanteissa. Teoriatuntien aikana käydään läpi valokuvauksen tekniikkaa ja eri valokuvaustyylejä.

Kuvausretkien satoa käydään yhdessä läpi, ja kuvista keskustelemalla viedään omaa tyyliä ja osaamista eteenpäin.

Tehokkaan ja käytännönläheisen työpajan aikana saat mahdollisuuden oppia myös muilta kuvaajilta.

Kurssin kouluttajina toimivat ammattivalokuvaajat Jyrki Vesa (VAT, VEAT) ja Pasi Hakala (VAT).

Lisätietoa ohjelmasta ja hinnoista.

 

Käsikirjoituskurssi journalisteille

Aika: 10. maaliskuuta kello 9.00 – 17.

Paikka: Journalistiliiton kokoustila

Kurssin opettajana toimii TM Timo Lehti, elokuva – ja tv – käsikirjoittaja, lehtori, Metropolia.

Koulutus on suunnattu toimittajille, kustannustoimitta jille, kuvajournalisteille ja yrittäjinä toimiville journalistista työtä tekeville. Kurssin tavoitteena on oppia laatimaan käsikirjoitus ja kuvaussuunnitelma videon toteutusta varten. Mukaan mahtuu 12 freelanceria.

 Sisältö:
  • Fiktioelokuvan ja dokumenttielokuvan käsikirjoittaminen (erot ja yhtäläisyydet)
  • Käsikirjoituksen teoriaa ja käsitteitä (tarina, juoni, rakenne, päähenkilö, tahdon suunta, käänne)
  • Prosessikirjoittamisen perusteet (logline, synopsis, kohtausluettelo ja käsikirjoitus)
  • Kuvakerronnan ja kuvakäsikirjoituksen peruste et (kuvakoko, kameran liikkeet)
  • Koulutus sisältää ennakkotehtävän ja lyhyitä koulutuksen aikana tehtäviä harjoituksia
Kurssin hinta on 215 euroa ja siihen voi hakea freelancereiden pikkustipendiä. Lisäksi apurahaa voi hakea matkakuluihin ja majoitukseen. Alle 500 euron pikkustipendistä ei seuraa karenssia muihin Lehdistön freelancereiden apurahoihin.
Lisätietoa apurahoista SFJ:n toiminnanjohtajalta, 045 619 9958.
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter